FRUCTE ȘI LEGUME: CULORI ȘI BENEFICII
Culorile alimentelor pot fi un indiciu foarte util asupra beneficiilor lor.
Fiecare culoare indica diferite feluri de nutrienți. De aceea, cel mai bine este ca masa ta să arate ca un curcubeu.
ROȘU
Roșii, zmeură, pepene roșu, varză roșie, cireșe, căpșuni, sfeclă roșie etc.
Fructele și legumele rosii conțin licopen (antioxidant puternic, anticancerigen). Acest carotenoid, care ajută corpul să producă vitamina A, s-a dovedit că reduce riscul de cancer și protejează organismul împotriva atacurilor de cord.
VERDE
Broccoli, varză, spanac, urzici, salata verde, pătrunjel etc.
Alimentele verzi sunt bune pentru ochi, oase și dinți. Sunt o sursă bogată de vitamina K, clorofilă (detoxificant), luteină (antioxidant), acid folic (pentru o sarcina sănătoasă), potasiu, vitamina C și calciu. Ajută la echilibrarea tensiunii, evitarea bolilor cronice și imunizarea organismului.
GALBEN ȘI PORTOCALIU
Citrice, ananas, morcovi, mango, pepene galben, dovleac, piersici etc.
Aceste fructe și legume conțin multă vitamina C și sunt bogate în betacaroten (un antioxidant excelent care în organism se transforma în vitamina A, ce ajută la vederea pe timpul nopții și contribuie la sănătatea pielii, a dinților și a oaselor). De asemenea, conțin mulți flavonoizi, licopen, potasiu.
ALBASTRU SI MOV
Vinete, coacăze, mure, prune etc.
Pigmentul care le conferă alimentelor aceste culori se numește antocianină – un antioxidant puternic, foarte bun împotriva bolilor cardiovasculare și un anticancerigen util.
ALB
Mere, pere, banane, conopidă, castraveți etc.
Alimentele albe sunt bogate în fibre și apără organismul de colesterolul mărit. În plus, pot reduce riscul de atac de cord.
Care sunt fructele și legumele tale preferate?
Sursa: Itsy Bitsy fm
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!