Atrita

Artrita – află ceva nu știai !

Mulți oameni cred că artrita este o afecțiune specifică, dar este de fapt un termen general pentru boala articulară sau durerea articulară și, de fapt, există peste 100 de tipuri diferite de artrită, pe lângă afecțiunile legate de artrită. Este o problemă complexă de sănătate cu multe variabile diferite.

Deși artrita este adesea asociată cu o populație mai în vârstă și există tipuri de artrită care sunt mai frecvente în rândul adulților în vârstă, oricine, chiar și tinerii, poate fi afectat. Artrita poate afecta ambele sexe, dar este mai frecventă la femei decât la bărbați.

Ce simptome are artita?

Simptomele artritei pot varia în funcție de tipul de artrită și de persoana implicată. Cele mai frecvente simptome includ:

  • Dureri articulare
  • Inflamație articulară
  • Rigiditatea articulațiilor
  • Gamă redusă de mișcări

În unele cazuri, simptomele precum rigiditatea, inflamația și durerea articulațiilor progresează treptat în timp, ducând la o situație debilitantă odată cu vârsta înaintată. În alte cazuri, simptomele dureroase ale artritei vin și trec de-a lungul anilor. Pot exista perioade lungi fără probleme și apoi simptomele pot apărea din nou, în cele din urmă agravându-se mai târziu în viață.

Care sunt cele mai frecvente tipuri de artrită?

Unele dintre cele mai comune tipuri de artrită includ osteoartrita, artrita reumatoidă și artrita psoriazică.

Osteoartrita: este cel mai frecvent tip de artrita. Denumită și OA, osteoartrita este o boală degenerativă a articulațiilor care afectează în primul rând genunchii, șoldurile și mâinile. Pot exista și dureri de artrită în picior. OA apare atunci când cartilajul din articulații se descompune. Cartilajul este țesut conjunctiv care protejează oasele și articulațiile, absorbind șocul și împiedicând oasele să se frece unele de altele în timpul mișcării. Simptomele osteoartritei includ durere, rigiditate și umflare. Simptomele se dezvoltă de obicei treptat și se agravează în timp.

Artrita reumatoidă: este o afecțiune autoimună. Denumită și RA, artrita reumatoidă apare atunci când sistemul imunitar al corpului atacă celulele sănătoase, în primul rând la nivelul articulațiilor. Articulațiile cel mai adesea afectate de RA includ mâinile, genunchii și încheieturile. De asemenea, este obișnuit să experimentați dureri de picior din cauza artritei reumatoide. RA tinde să provoace dureri artritice, inflamații și umflături în mai mult de o articulație, afectând frecvent aceeași articulație de ambele părți ale corpului.

Artrita psoriazică: este o boală inflamatorie care afectează în primul rând pielea și articulațiile. Articulațiile cel mai frecvent afectate sunt genunchii, gleznele, încheieturile și degetele. Poate apărea și durerea piciorului în artrită psoriazică.

Există și o formă de artrită ce afectează copii, numită artrita reumatoidă juvenilă. În cazul acestei afecțiuni, apare o inflamație la nivelul membranei sinoviale ce delimitează articulațiile – în articulații există niște formațiuni de țesut moale cu rol în stabilitatea și mobilitatea articulară.

Ce poți face pentru a ameliora simptomele artritei?

Este necesară aplicarea unor tratamente locale care să reducă inflamațiile și să aline durerile provocate de acestea. Printre cele mai eficiente se numără cremele BIO analgezice, anti-reumatice, anti-inflamatorii pe bază de extracte din plante, colagen hidrolizat, cremele fierbinți cu capsaicină sau renumitele unguente cu venin. Pe lângă acestea, se poate apela și la o serie de remedii naturiste sau terapii alternative.

Remedii naturiste

1. Suc de cartofi
Un cartof de dimensiuni medii, necurățat, se spală bine și se taie în felii foarte subțiri, care apoi sunt lăsate peste noapte într-un vas cu apă rece. Apa în care a stat cartoful se bea dimineața pe stomacul gol.

2. Alte sucuri proaspete
Suc extras din orice legumă cu frunze verzi, amestecat cu părti egale de suc de morcov, țelină și sfleclă roșie. Acțiunea alcalină a sucului proaspat dizolvă acumulările de reziduuri din jurul articulațiilor și țesuturilor. Benefic este și un pahar cu suc proaspăt de ananas, deoarece enzimele de bromelaină din ananas reduc inflamațiile cauzate de artrita reumatoidă și osteoartrită.

3. Turmericul (curcuma)
Turmericul sau Șofranul indian este cel mai puternic antiinflamator natural cunoscut. Se poate utiliza atât pulberea, care necesită activare cu peperină, cât și sucul presat la rece din rizomi de turmeric, care este activ și mai eficient decât pulberea. Se ia o lingură de suc de turmeric dimineața pe stomacul gol și nu se consumă nimic altceva timp de 20-30 de minute.

Citește articolul : Beneficii ale consumului de Turmeric Curcuma

Citește articolul > Turmericul: un tratament renumit în medicina alternativă

4. Cuprul
Apa potabilă ținută peste noapte într-un recipient de cupru acumulează cupru, despre care se știe că ajută la consolidarea sistemului muscular. Din același motiv, specialiștii recomandă să fie purtate inele sau braățări din cupru.

5. Lucerna
Ceaiul din lucernă, mai ales din semințele acesteia, s-a dovedit extrem de eficient în tratarea artritei. Specialiștii ne recomandă sa consumăm, zilnic, 3-4 pahare cu ceai din semințe de lucernă, timp de cel puțin o săptămână. Mod de preparare: la un pahar de ceai se pune o linguriță de semințe.

Alte tratamente

Consumul regulat de fructe și legume
Dieta alimentară a pacienților cu artrită trebuie planificată astfel, încât să poducă alcalinitate în sânge. Astfel, regimul alimentar trebuie să includă multe legume și fructe, care pot fi consumate crude, sub formă de salată sau cel mult fierte. În cazurile severe, este necesar ca pacientul să urmeze un regim bazat numai pe fructe și legume proaspete, timp de 3 zile sau poate o săptămână. Se recomandă repetarea acestui regim la interval de 2 luni.

Păstrează temperatura corpului ridicată
Temperatura corpului trebuie menținută ridicată tot timpul. De asemenea, articulațiile nu trebuie bandajate, deoarece limitează funcția locomotorie și interferează cu libera circulație a sângelui.

Băi în mare
Băile în mare sunt eficiente în ameliorarea artritei, deoarece iodul natural din apa ameliorează durerile.
După cum se știe, iodul echilibrează aciditatea și alcalinitatea din sânge și țesuturi, ajutând la repararea și regenerarea țesuturilor și totodată hidratează structura scheletică. Dacă baia în mare nu este posibilă, în fiecare seară pacientul trebuie sa se relaxeze timp de 30 minute în cada plină cu apă caldă, unde se adaugă o cană de sare normală. Mineralele din sare, mai ales iodul, vor fi absorbite prin porii pielii.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.